علاوه بر تأمین مصرف داخل، در زمینه صادرات لوازم خانگی نیز شاهد رشد ۰.۷ درصدی هستیم که اینها همه، نشانهی رشد تولیدات صنعت لوازم خانگی در ایران است. از نمونههای تولیدات داخلی میتوان ماشین لباسشویی، ظرفشویی، یخچال، تلویزیون، اجاقگاز، جاروبرقی و … را نام برد. از مهمترین ویژگیهای لوازم خانگی تولید ایران این است که با کیفیتی برابر و یا حتی در برخی موارد بالاتر از مشابه خارجی آن اما در عین حال با قیمتی مناسبتر از محصول مشابه خارجی، به بازار عرضه میشوند.
اهمیت صنعت لوازم خانگی
از آنجا که بخش مهمی از محصولات پلیمری در زمينه تولیدات صنعت لوازم خانگی مصرف میشود، میتوان به اهمیت این صنعت بزرگ پی برد. بنابراین اگر در زمینه تولیدات لوازم خانگی رشد خوبی داشته باشیم، به تبع آن صنایع تولیدی دیگر از جمله صنایع پلیمری نیز پیشرفت و ترقی قابل ملاحظهای خواهند کرد. به طور میانگین بیش از شصت تا هفتاد درصد مواد اولیه مورد نیاز در تولید لوازم خانگی، از محصولات پلیمری داخل کشور تأمین میشود.
طبق آمارهایی که در سال ۲۰۱۹ بر اساس صندوق بینالمللی پول صورت گرفته، سهم صنعت لوازم خانگی ایران از تولیدات ناخالص کشور تنها ۱.۳ درصد بوده که در سال ۲۰۲۲ این عدد به ۱۳ درصد رسیده است. با توجه به گزارش صندوق بینالمللی پول همچنین، تولید ناخالص داخلی ایران بر مبنای برابری قدرت خرید ۱۶۱ میلیارد دلار رشد داشته و برای آن عددی بالغ بر ۱۶۱۶ملیارد دلار گزارش شده است.
کاربرد پلیمر در صنعت لوازم خانگی
همانطور که در بالاتر گفته شد، محصولات پلیمری در ساخت لوازم خانگی، بیشترین کاربرد را دارند. به طوری که در ساخت انواع لوازم خانگی خرد تا بزرگ، پلیمرهای گوناگونی استفاده میشوند. از پلیمرهای بسیار کاربردی و مهم در این زمینه میتوان پلیپروپیلن، پلیاتیلن، پلی کربنات، پلی استال، پلی متیل متاکریلات و پلی آمیدها را نام برد.
یکی از دلایل اینکه، پلیمرها در صنعت لوازم خانگی ایران کاربرد زیادی دارند مقرون به صرفه بودن و کیفیت بالای آنها است. از سایر ویژگیهای پلیمرهای مصنوعی میتوان به مقاومت بالای آنها در برابر حرارت و گرما، انعطافپذیری، آنتی یووی و استحکام بالای آنها اشاره کرد.
جمعبندی
با توجه به تأثیر و اهمیتی که صنعت لوازم خانگی در رشد اقتصادی یک کشور دارد، لازم است دانشهای نوین و فکرهای بزرگ در این زمینه به کار گرفته شوند. پیوستگی و زنجیروار بودن صنایع پلیمری و لوازم خانگی، همواره باید حفظ شود که این دو صنعت بتوانند به موازات هم رشد و ترقی کنند. همانطور که گفته شد صنعت لوازم خانگی قلب اقتصاد کشورمان است، هرگاه در هر کدام از صنایع وابسته به این صنعت، اختلال یا ناهماهنگی ایجاد شود، آسیبها و صدمات ناشی از آنها نیز شامل صنعت لوازم خانگی ایران خواهد شد. در پایان امید است با لطف خدا و نیز همت و تلاش همهی مسئولان و صنعتگران کشورمان، این صنعت ارزشمند به جایگاه خوبی در دنیا برسد.