ممکن است از خود بپرسید کامپاند چیست؟ آشنایی با انواع کامپاند پلی استایرن و کاربردهای آن چه فایده ای دارد؟ کامپاند یکی از مهم ترین محصولات پلیمری در تولید محصولات پلاستیکی است.
در واقع از کامپاند به عنوان ماده اولیه در تولید محصولات پلاستیکی و صنایع مختلف استفاده می شود. در نتیجه از بروز مشکلاتی مانند اختلاط مواد اولیه در هنگام تولید، هدر رفت مواد اولیه، کند بودن سرعت تولید و … جلوگیری می کند.
کامپاند چیست؟
در پاسخ به این پرسش که کامپاند چیست؟ باید بگوییم که کامپاند ترکیبی از مواد پلیمری مختلف است که هدف از آن، افزایش خواص مکانیکی، حرارتی و فیزیکی می باشد. تولید کامپاندها عموما به شکل گرانول صورت می گیرد و در ترکیبات مختلف محصولات پرایمری از آن استفاده می شود. بنابراین کامپاند را میتوان مخلوطی از چند نوع پایه پلیمری با افزودنی های مختلف در نظر گرفت که سبب بهبود ساختار و خواص محصول تولیدی می شود.
دلیل استفاده از کامپاند
پس از پاسخ به اینکه کامپاند چیست، نوبت به دلیل استفاده از آن در صنایع مختلف می رسد. در برخی موارد، تولید کنندگان محصولات پلیمری با مشکلاتی مانند ضعیف بودن خواص فیزیکی، رنگ نامطلوب، کاهش خواص و … روبرو می شوند. در چنین شرایطی کامپاند را در حین انجام دادن فرآیند تزریق پلاستیک و اکستروژن، به محصول اضافه می کنند تا خواص شیمیایی و واکنش پذیری آن را تقویت نماید. لازم به ذکر است که مصرف کامپاند در تولید محصولات پلیمری از لحاظ اقتصادی و بهداشتی نیز بسیار مقرون به صرفه می باشد.
کامپاند پلی استایرن چیست؟
در میان پاسخ های مربوط به اینکه کامپاند چیست، ممکن است با کامپاند پلی استایرن مواجه شوید. کامپاند پلی استایرن یکی از انواع کامپاند محسوب می شود. این کامپاند بافت یکنواخت از لحاظ توزیع و پخش افزودنی، تعادل، هماهنگی بین چقرمگی، سختی و مقاومت در برابر ضربه پذیری دارد.
انواع کامپاند پلی استایرن
در این بخش از مقاله به ارائه مطالبی برای آشنایی با انواع کامپاند پلی استایرن می پردازیم. کامپاند پلی استایرن به انواع مختلفی تقسیم بندی می شود. از جمله:
- پلی استایرن معمولی: این کامپاند مقاومت خوبی در برابر حرارت، قدرت ضربه پذیری مناسب و سیالیت خوب در زمان فرآیند دارد. به همین دلیل، کاربردهای آن شامل مصارف عمومی و مصارف الکتریکی می شود. همچنین در تولید ظروف یکبار مصرف، اسباب بازی، بدنه ساعت، تلویزیون، عایق برودتی در یخچال و … مورد استفاده قرار می گیرد.
- پلی استایرن مقاوم: یکی از ویژگی های کامپاند پلی استایرن مقاوم، مقاومت آن در برابر ضربه است. از این رو، در ساخت ظروف و بدنه لوازم خانگی به کار می رود.
- پلی استایرن انبساطی: این نوع پلی استایرن، نوعی پلیمر سفید رنگ است که به عنوان عایق صوتی و حرارتی در مکان های مختلف استفاده می شود.
کاربردهای کامپاند پلی استایرن
آشنایی با انواع کامپاند پلی استایرن و کاربردهای آن برای دانستن اهمیت این ماده در زندگی ما افراد، بسیار ضروری است. همانطور که در تعریف کامپاند چیست، اشاره کردیم، این ماده نقش بسیار حیاتی در صنایع مختلف ایفا می کند. در ذیل به چند مورد از کاربردهای کامپاند پلی استایرن اشاره میکنیم:
-
صنایع بسته بندی
یکی از کاربردهای آن شامل استفاده در صنایع بسته بندی می شود. قیمت ارزان و مقرون به صرفه، امکان بازیافت، امکان تماس با مواد غذایی، مقاومت بالا، فرآیند تولید آسان و … همگی سبب استفاده از کامپاند پلی استایرن در صنایع بسته بندی شده است.
-
صنایع بهداشتی و دارویی
از انواع کامپاند پلی استایرن در تولید وسایل کوچک مانند لوله های آزمایشگاهی، پتری دیش ها، وسایل اورژانس و … استفاده می شود. شفافیت، قیمت ارزان، مقاومت بالا در برابر مواد شیمیایی و … از جمله دلایل بهره گیری از این ماده در صنایع بهداشتی و دارویی است.
-
کالاهای مصرفی
هنگام آشنایی با انواع کامپاند پلی استایرن و کاربردهای آن، شاهد کاربرد این ماده در تهیه و ساخت وسایل هایی مانند اسباب بازی، ظروف یکبار مصرف، کارد و چنگال، کابین دوش و … هستیم. رنگ های متنوع، قیمت مناسب، فرآیند پذیری و … از جمله دلایل استفاده از کامپاند پلی استایرن در تولید کالاهای مصرفی می باشد.
نتیجه گیری در مورد آشنایی با انواع کامپاند پلی استایرن و کاربردهای آن
در این مقاله سعی کردیم که اطلاعات مفیدی در مورد اینکه کامپاند چیست؟ آشنایی با انواع کامپاند پلی استایرن و کاربردهای آن ارائه دهیم. همانطور که بیان کردیم، کامپاند یکی از مواد پلیمری مهم است که در تولید محصولات پلاستیکی و صنایع مختلف کاربرد دارد. استفاده از کامپاند سبب تسهیل و تسریع فرایند ساخت محصولات شده و از بروز بسیاری از مشکلات جلوگیری می کند. همچنین کامپاند انواع مختلفی دارد که کامپاند پلی استایرن یکی از مهمترین آن ها به شمار می رود.
سوالات متداول در مورد آشنایی با انواع کامپاند پلی استایرن و کاربردهای آن
۱. انواع کامپاند کدام ها هستند؟
کامپاند به انواع مختلفی تقسیم بندی می شود که هر یک، کاربردهای مختص به خود را دارند.
- کامپاند پلی اتیلن
- کامپاند پلی پروپیلن
- کامپاند تقویتی توسط الیاف شیشه
- کامپاند پلیمری مهندسی
- کامپاند پرکننده
- کامپاند عایق صوتی
۲. فرآیند تولید کامپاند چگونه است؟
تولید کامپاند در طی مراحلی پیچیده و طولانی در صنایع شیمیایی صورت می گیرد. ذوب کردن آن، اولین مرحله تولید کامپاند است که با استفاده از دستگاه اکسترودر انجام می شود. سپس مواد مذاب در طی فرایند خنک سازی ، سرد و منجمد شده و برای برش آماده می شوند. در مرحله بعدی، کامپاند توسط کاتر در اندازه هایی شبیه به گرانول های دانه دانه تولید می شوند. در نهایت، کامپاندهای تولید شده برای بررسی کیفیت و عرضه به بازار تولید محصولات پلاستیکی و سایر صنایع، تحت شرایط دمایی ویژه در انبار نگهداری می شوند.
۳. مزایای استفاده از کامپاند در مقایسه با مستربچ چیست؟
کامپاندها در مقایسه با مستربچ، کاربرد بیشتری در تولید محصولات پلیمری دارند. دلیل این امر نیز مزایای متعدد کامپاندها است. به طور مثال:
- روش های استفاده از کامپاند نسب به مستربچ، راحت و آسان است.
- استفاده مداوم از برخی انواع مستربچ سمی و خطرناک است. درحالیکه کامپاند این گونه نیست.
- در برخی موارد، استفاده از مستربچ به تنهایی در خط تولید، نمیتواند کیفیت مورد نیاز محصول را تامین کند و برای همین از کامپاند استفاده می شود.
- کامپاندها در مقایسه با مستربچ بهداشتی و کامل است و به همین دلیل، بیشتر در صنایع بهداشتی و تولیدی به کار می روند.