ساختار مخازن پلی اتیلن به صورتی است که امکان تغییر طعم و مزه آب آشامیدنی در مخازن پلی اتیلن به دلیل مواد به کار رفته در این مخازن وجود ندارد. اما با این حال در بسیاری از مواقع مشاهده میشود که آب داخل مخزن بو و مزه بدی گرفته است. اکنون شاید برای شما این سوال به میان آمده باشد که دلیل تغییر طعم و مزه آب آشامیدنی در مخازن پلی اتیلن چیست؟ در ادامه این مطلب دلایل اصلی تغییر طعم و مزه آب شرب در مخازن پلی اتیلن به صورت کامل توضیح داده شده است.
تغییر طعم و مزه آب آشامیدنی به دلیل عدم رعایت استانداردهای لازم
مخازن پلی اتیلن از پلیمرهای سادهای ساخته شدهاند که غیرفعال بوده و به همین دلیل گزینه مناسبی برای ذخیره کردن آب آشامیدنی محسوب میشوند. چرا که این پلیمرهای غیرفعال، با سایر مواد واکنش شیمیایی نشان نداده و باعث تغییر طعم و مزه آب آشامیدنی نمیشود.
این مخازن در صورتی که با استانداردهای لازم تولید شده باشند، خواصی مانند مقاومت در برابر رطوبت، مقاومت در برابر سرما و گرما، مقاومت در برابر باکتریها، گرد و غبار و هر گونه مواد خارجی دیگری را داشته و در نتیجه میتوان در شرایط مختلفی از آنها به عنوان مخازن ذخیره آب آشامیدنی استفاده کرد و نگران تغییر طعم و مزه آب نبود.
اما مشکل اصلی زمانی شروع میشود که در ساخت مخازن پلی اتیلن، استانداردهای لازم پیاده نشده و مخزن تولید شده مشکل داشته باشد. مخازن پلی اتیلن برای ذخیره آب آشامیدنی به طور معمول باید از سه لایه ضد جلبک، مواد آنتی باکتریال و لایههای مقاوم در برابر حرارت و نور ساخته شده باشند. اما در بسیاری از موارد، کارخانههای تولید مخازن برای کاهش هزینههای خود و کسب سود بیشتر، از مواد اولیه درجه دو یا سه استفاده کرده و استانداردهای لازم را در ساخت مخازن رعایت نمیکنند.
در نتیجه آب آشامیدنی ذخیره شده در این مخازن پلی اتیلن، طعم و مزه بدی به خود گرفته و حتی ممکن است باکتریها و میکروبهای زیادی را به انسانها منتقل کند. راه حل جلوگیری از بروز این اتفاق این است که حتما مخازن را از تولیدیهای معتبر با استانداردهای لازم تهیه کنیم.
رشد کپک و جلبک، یکی از دلایل تغییر طعم آب در مخازن پلی اتیلن
یکی از دلایل اصلی تغییر طعم و مزه آب در قدیم، ذخیره کرده آنها در مخازن فلزی بود. مخازن فلزی بستری مناسب برای رشد کپک و جلبک در آب را ایجاد میکردند و در نتیجه این موضوع، آب آلوده میشد و طعم و مزه بدی میگرفت. علاوه بر تغییر طعم و مزه آب، رشد کپک و جلبک میتواند برای سلامتی انسانها هم بسیار مضر باشد.
اما امروزه مخازن ذخیره آب آشامیدنی را از پلیمرهای غیرفعال پلی اتیلن ساخته و در آن از مواد آنتی باکتریال هم استفاده میشود. در صورتی که تمامی مراحل ساخت به خوبی سپری شده و لایههای مقاوم در برابر نور هم به مخازن اضافه شده باشد، امکان این که جلبک و کپک در مخازن رشد کرده و باعث تغییر طعم و مزه آب شود به صفر میرسد.
مواد خارجی و تاثیر آنها در طعم آب آشامیدنی در مخازن پلی اتیلن
تانکرهای ذخیره آب آشامیدنی، یا مخازن پلی اتیلن آب، باید کاملا تمیز باشند و تنها آب آشامیدنی در آنها باشد. در صورتی که مواد خارجی مانند آشغال، تکههای غذا، برگ درخت یا هر نوع آلودگی دیگری وارد این مخازن شود، باعث میشود تا با مرور زمان، آب طعم و مزه بدی گرفته و حتی بستری برای رشد میکروبها هم در این مخازن به وجود میآید.
برای جلوگیری از بروز چنین مشکلاتی، مخازن پلی اتیلن ذخیره آب آشامیدنی را حداقل سالی یک بار باید به صورت کاملا اصولی و با مواد بهداشتی مناسب تمیز کرد. این مخازن باید در هر دوره تمیز کردن به صورت کامل تمیز شده و برای استفاده مجدد آماده شوند. در غیر این صورت، امکان این که به دلیل وجود آلودگیهای خارجی طعم و مزه آب تغییر پیدا کند بسیار زیاد است.
تاثیر لوله کشی بر طعم و مزه آب آشامیدنی در مخازن پلی اتیلن
گاهی ممکن است آبی که به دست شما میرسد، طعم و مزه مناسبی نداشته باشد. در حالی که آب آشامیدنی ذخیره شده در تانکرهای پلی اتیلن کیفیت خوبی داشته و از نظر سلامتی مشکلی ندارند. در این حالت ممکن است که لوله کشی و اتصالات دیگری که آب را انتقال میدهند دارای آلودگیهای مختلفی باشند. وجود آهک یا هر گونه آلودگی دیگری در اتصالات مخصوص انتقال آب، باعث میشود تا آبی که به دست شما میرسد، طعم و مزه چندان خوبی نداشته باشد. نصب فیلترهای آب و بررسی اتصالات لوله کشی و اطمینان از نو بودن آنها میتواند به رفع این مشکل کمک بسیاری کند.
بازیافت نامناسب مواد هنگام تولید مخازن پلی اتیلن
در برخی از موارد، علت تغییر مزه آب شرب در مخزن پلی اتیلن میتواند بازیافت نامناسب مواد اولیه هنگام تولید مخازن ذخیره آب باشد. با این که امکان تولید مخازن بازیافتی با استانداردهای لازم وجود داشته و افراد میتوانند به راحتی و بدون هیچ مشکلی از این مخازن پلی اتیلن بازیافت استفاده کنند، اما برخی از تولیدیها و کارخانه برای کاهش هزینههای خود، استانداردهای بازیافتی مورد نیاز را رعایت نمیکنند. در نتیجه به دلیل بازیافت نامناسب و تولید مخازن بیکیفیت، مزه و بوی آب شرب ذخیره شده تغییر پیدا میکند.
جمع بندی
در صورتی که مخازن پلی اتیلن ذخیره آب آشامیدنی به صورت درست و با استانداردهای لازم تولید شده باشند، پلیمرهای موجود در مواد اولیه ساخت این مخازن غیرفعال بوده و واکنشی با آب نشان نمیدهند که در طعم و مزه نهایی آن تاثیری داشته باشد. اما سایر عوامل مانند عدم رعایت استانداردها، استفاده از مواد اولیه درجه دو، بازیافت محصولات به صورت غیراصولی، ورود آلودگیهای خارجی و کثیف بودن اتصالات لوله کشی باعث میشود تا طعم و مزه آب تغییر پیدا کرده و در برخی از موارد به سلامت انسانها هم آسیب میرساند.
بهترین راه جلوگیری از تغییر طعم و مزه آب در مخازن پلی اتیلن این است که مخازن با کیفیت را از مراکز توزیع معتبر تهیه کرده و به صورت سالانه این مخازن را تمیز کنیم.