بررسی صنعت سیم و کابل در ایران
طبق اسناد موجود، سیم و کابل نیز از همان اوایل ورود نیروگاه برق به بازار ایران، وارد کشور شد. اولین محصول از شرکت کابل فرانسوی CEEM توسط پدر برق ایران وارد کشور شد. در سالهای اولیه ورود این سیم و کابلها، سیمهایی با سرپوش مستطیلی سرسفید روی دیوارها و سقفها دیده میشد. در ادامه جهت راهاندازی موتورهای الکتریکی در کارگاهها و کارخانههای بزرگ نیاز به کابلهای پیشرفتهتری بود. با افزایش کارخانهها نیز ورود کابل به ایران اهمیت بیشتری پیدا کرد.
در نهایت با پیشرفت علم و ظهور تکنولوژیهای جدید، روز به روز بیشتر نیاز به این لوازم احساس میشد. بنابراین ایدهی ایجاد یک کارخانه کابل ایجاد شد.
کاربرد پلیمر در صنعت سیم و کابل
حال که متوجه شدید صنعت سیم و کابل چیست و در چه زمینهای به کار میرود، به بررسی کاربرد پلیمر در صنعت سیم و کابل ایران میپردازیم. پلیمرها کاربرد گستردهای در کابلهای مخابراتی و تولید سیم و کابلهای الکتریکی دارند. دلیل آن هم میتواند دارا بودن خاصیت نارسایی در آنها باشد.
در سالهای اولیه تولید سیم و کابل، فلزات هادی بدون هیچگونه روکشی مورد استفاده قرار میگرفتند. به مرور با اطلاع از خطر برق گرفتگی، روکشهای عایق از اجزای اساسی تولید سیم و کابل به شمار آمدند.
در این میان به دلیل مقاومت بالای مواد پلیمری در برابر جریان الکتریکی، این مواد در روکشهای سیم و کابل، به عنوان عایق مورد استفاده قرار گرفتند. انواع پلیمر به کار رفته در روکش سیم و کابل را میتوان به دو دستهی ترموپلاستیک و ترموست تقسیم کرد. ترموپلاستیکها در برابر اسید و باز مقاومت بالایی دارند و در برابر آتش نیز مقاوم هستند. همین ویژگی باعث شده است که در کابلهای به کار رفته در صنایع شیمیایی و موارد آسیب زا بسیار مورد استفاده قرار بگیرند.
پی وی سیها هم از جمله پرمصرفترین پلیمر در صنعت سیم و کابل بوده که از انعطافپذیری بالا، قیمت مناسب، جذب بالای نرم کنندهها و افزودنیها برخوردار هستند. این پلیمر همچنین قابلیت آلیاژ شدن با لاستیکهای دیگر را خواهد داشت.
جمعبندی
صنعت سیم و کابل از صنایع در حال رشد کشور است که این روزها با توجه به پیشرفت تکنولوژی، نیاز به این صنعت هم روز به روز بیشتر احساس میشود. سیم و کابل در صنایع مختلف مورد استفاده قرار میگیرند. در اوایل تولید سیم و کابلهای تولید شده، فلزات هادی جریان برق بدون هیچگونه روکشی تولید میشدند که امکان برق گرفتگی و بسیاری از زیانهای دیگر وجود داشت. به مرور زمان سیم و کابلهای روکش دار به بازار آمدند.
این روزها استفاده از پلیمر در روکش سیمهای برق و کابل به عنوان عایق بسیار دیده میشود. پلیمرها از خاصیت نارسایی برخوردار هستند و همین ویژگی باعث شده که برای استفاده به عنوان عایق مناسب باشند.